Блог вчителя хімії та білогії
Іванова Валентина Андріївна - вчитель хімії та біології ЯкимівськогоНВК
Моє педагогічне кредо: " Учитель не той, хто вчить, а той у кого вчаться
ФОРМУВАННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ ГРАМОТНОСТІ-виступ на районній коференції
Цукор
Дану інформацію можна використати вивчаючи тему "Вуглеводи", "Сахароза" в курсі хімії та біології .
Факт, що не потребує доказів:
Усі ми просто обожнюємо торти,
цукерки, зефір, льодяники, креми,
морозиво, муси, суфле, шоколад,
вафлі й печиво.
Усе це було б неможливо створити
без цукру.
Слово "цукор" має індійське коріння і означає "медоточивий", "солодкий". Цукор, або висловлюючись науковою мовою "сахароза", не такий уже простий продукт, як багато хто звик думати.
Так, так.
Історія цукру сягає своїм корінням у глибоку
давнину. Відомо, що батьківщиною цукрової тростини, з якої людство вперше почало виробляти цукор, був індійський півострів Бенгалія.
Першою визначеною датою в історії цукру можна вважати 510 рік до нашої ери: солдати
перського імператора Дарія побачили на берегах
індійських річок дивну рослину, здатну " виробляти мед без бджіл". Вони назвали її цукровою тростиною. Пізніше тростину почали вирощувати в Персії та Єгипті.
Історія цукру в Росії починається приблизно з
XI-XII століть. Коли цукор уперше завезли, спробувати його могли тільки князь і його наближені. Тому купецькі доньки чорнили собі зуби, ніби ті псувалися від солодкого.
Але в Європі до XVII століття цукор не виробляли. до Європи його завозили з арабських країн.Під час одного зі своїх плавань Колумб завіз на острів Сан Домінго цукрову тростину, яка там добре прижилася і далі поширилася на багато островів і країни Американського континенту.
За часів середньовіччя цукор був дуже дорогим продуктом. На початку XIV століття в Англії за одну чайну ложечку цукру давали суму, що майже дорівнювала одній золотій монеті.Цікаво, що цукру,на знак подяки за його універсальність і смакові якості, було споруджено кілька справжнісіньких пам"ятників: у Чехії, де вперше навчилися виробляти цукор-рафінад, та у м.Суми.
Пам*ятник цукру-рафінаду в Пам*ятник цукру-рафінаду в
Чеському містечку Кошице. м. Суми.
Молекула любові
(кругом розпростерла свої руки хімія)
Затуманений закоханий погляд не що інше, як стан наркотичного
сп’яніння, внаслідок впливу молекул
амфетамінів на нервові центри в корі головного мозку. За їх надлишку наступає таке сильне
сп’яніння, що порушується нормальне функціонування мозку. Ось тоді
спалахує
„ божевільна любов”.
Почуття закоханості супроводжується підвищенням концентрації в крові
гормональних молекул адреналіну. Амфетаміни та адреналін переводять організм у
стан радісної активності. Загострюються всі почуття.
Поки ви цілуєтеся , мозок миттєво проводить хімічний аналіз слини партнера та „ухвалює рішення”
щодо вашої генетичної сумісності. Поцілунок ще перешкоджає утворенню стресових гормонів, які
відповідають за негативний вплив на
людину. Наявність усіх цих позитивних
реакцій пояснює те, чому закохані відрізняються невичерпною енергією і
відмінним станом здоров’я. У таких людей ймовір-ність „підчепити” яку-небуть
хворобу значно нижча, ніж у тих, хто не
закоханий.
Отже, стан закоханості дуже корисний для нашого здоров’я.
Чому ж через 2-3 роки любов починає згасати? В організмі виникає звикання до
амфетамінів. Головний мозок уже не може виробляти їх в достатній кількості.
Любов починає згасати.
Немає коментарів:
Дописати коментар